Tőkekivonási adó és a transzferárazás - Erdős , Gabriella (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
Jelen cikk a tőkekivonási adó, illetve a transzferárak miatti adóalap módosítás egymással való kapcsolatát vizsgálja. A fő kutatási kérdés arra irányul, hogy vajon a két szabályozás között van-e az ügyleti körben átfedés, és ha igen, akkor melyik szabálycsoportnak van elsődlegessége. A cikk általánosságban is elemzi azt a kérdéskört, hogy az OECD ajánlásai mennyiben tekinthetőek az EU szabályozási eszköztár részének. Az elméleti fejtegetés demonstrálásaként a cikk röviden bemutatja az EU tőkekivonási adó szabályok magyarországi implementációját és azok együttműködését, illetve konfliktusát a társasági adó törvény transzferár szabályaival.