A velünk élő római jog: birtokperek egykor és ma - Jusztinger, János (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
E tanulmányban két híres birtokper összehasonlító elemzésére kerül sor, amelyeket ugyan több mint két évezred választ el egymástól, mégis sok párhuzam fedezhető fel köztük. Mindez nem véletlen, hiszen a magyar polgári jogi szabályozás – az antik római hagyományokat követve – továbbra is a birtoklás tényét tekinti a birtokvédelem alapjának. A történeti-dogmatikai előképeknek éppen ezért különösen fontos szerep juthat a polgári jogi birtokviták rendkívül szerteágazó, jogilag releváns élethelyzetet felölelő rendszerében.