Az Aulus Gabinius elleni büntetőperek - Sáry, Pál (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
Kr. e. 54 őszén három különböző törvényszék előtt emeltek vádat Aulus Gabinius ellen. A crimen maiestatis és a crimen repetundarum vádja azzal a ténnyel állt összefüggésben, hogy Gabinius Syria proconsuljaként hadseregével benyomult Egyiptomba és visszahelyezte trónjára Ptolemaiosz Aulétészt. A harmadik vád az volt, hogy Gabinius crimen ambitus-t követett el consullá választása érdekében. Gabiniust a crimen maiestatis vádja alól felmentették, a crimen repetundarum elkövetésében azonban bűnösnek találták. A crimen ambitus kivizsgálására nem került sor a vádlott száműzetésbe vonulása miatt.