Miniszterelnökök pere - (Történelmi fikció) - Szabó, István (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
Magyarországon a miniszteri felelősséget szabályozó 1848. évi törvény száz évig volt hatályos. A törvény szerint a minisztereket csak az országgyűlés vonhatta felelősségre, az általuk elkövetett bűncselekményeket is beleértve. Száz év alatt öt miniszterelnököt ítéltek halálra, de mindig különbíróságok és nem az országgyűlés. Tanulmányomban azt vizsgálom, vajon az országgyűlés által lefolytatott eljárásban milyen ítéleteket szabhattak volna ki. Ezért választottam a “történelmi fikció” alcímet, hiszen a valóságban le nem zajlott perekről van szó.