A szerződéses akarat és annak egyes értelmezési kérdései, különös tekintettel a szerződés részleges érvénytelenségére - Juhász , Ágnes (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
A jogügylet, illetőleg a szerződés értelmezése a szerződési jog egyik gyakran vizsgált kérdése, hiszen a szerződéssel kapcsolatos értelmezési kérdések a gyakorlatban számtalan esetben felmerülnek. Az akarat és annak kifejeződése a polgári jogi jogviszonyok egyik alapvető építőeleme, így egy-egy jogvita esetén a szerződő felek akaratának lehető legteljesebb feltárása feltétlenül szükséges. Vannak ugyanakkor olyan helyzetek, ahol az értelmezés kifejezetten egy adott jogintézmény alkalmazása folytán válik szükségessé. Ilyen eset például, amikor valamely érvénytelenségi ok a szerződésnek csak egy bizonyos részét érinti. A jogalkotó ilyenkor a szerződés részleges vagy teljes érvényességét, vagyis a szerződés jogi sorsát attól teszi függővé, hogy a felek a szerződést az érvénytelen rész nélkül megkötötték volna-e vagy sem. Amennyiben a felek a szerződés jövőbeli sorsáról szerződésükben kifejezetten nem rendelkeztek, úgy valós, értelmezett vagy végső soron feltételezett (hipotetikus) szerződési akaratuk feltárása válik szükségessé.