Segítő kutyák az ember szolgálatában - Paulovics , Anita (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
A tanulmány célja bemutatni és elemezni a segítőkutyákra vonatkozó hazai jogi szabályozást. Elsőként 2009-ben jelent meg a segítőkutyák képzését és alkalmazását szabályozó miniszteri rendelet. A miniszteri rendelet elfogadása óta a segítőkutyákkal kapcsolatos jogi szabályozás számos alkalommal változott. Ebben a folyamatban kiemelkedő szerepe volt az alapvető jogok biztosának, aki több jelentésében is foglalkozott a segítő kutyákra vonatkozó szabályozás problémás pontjaival. A tanulmány a jogi szabályozás változását mutatja be, valamint azokat a problematikus pontokat, amelyek a jövőben megoldásra várnak.