Téves bírósági ítéletek hatása a személyiségre, különös tekintettel a Balla ügyre - Tóth, Szimonetta (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
A tanulmány célja a justizmordhoz vezető okok feltárása és ezek személyiségre gyakorolt hatásainak vizsgálata. A fő kutatási kérdés az, hogy hogyan fordulhatnak elő ilyen súlyos ítéletek és milyen pszichológiai következményekkel járnak, ha utóbb kiderül az elítélt ártatlansága. Az igazságszolgáltatás képes az önkorrekcióra, azonban a személyiségre gyakorolt negatív hatások elkerülése lehetetlen. A Balla ügy kapcsán a mélyinterjú igazolta, hogy a téves ítélethez a nagy médianyomás, közfelháborodás és nyomozati hibák vezettek. Fontos lenne, hogy a nyomozóhatóság és bíróság ezektől független tudjon maradni.