Az európai uniós védjegy földrajzi jelzéseken alapuló abszolút kizáró lajstromozási kritériumai az Európai Bíróság joggyakorlatában - Vígh, Beáta (Miskolci Jogi Szemle, 2023)
A földrajzi jelzések és eredetmegjelölések jogi oltalma a fogyasztók és termelők jogos érdekeit szolgálja, és elsőbbséget élvez a védjegyek jogi oltalmával szemben az Európai Bíróság joggyakorlata alapján. Az európai uniós védjegyreform, amelynek csúcspontja az 1001/2017 rendelet az európai uniós védjegyekről, számos változást vezetett be az európai uniós védjegyek jogi oltalmára és lajstromozására vonatkozóan, de az európai uniós védjegyek és földrajzi jelzések közti jogviszony tekintetében mind a jogszabály, mind az európai uniós joggyakorlat következesen azonos irányt követő rendelkezéseket fogalmaz meg, amelyek a korábbi, egységes piac megteremtésére vonatkozó jogszabályok elveit követik.