Az Európai Bankfelügyelet bírságolási joga - Schäfer, Maxi (Miskolci Jogi Szemle, 2023)
A szankciókiszabás az Európai Bankfelügyelet keretein belül alapvetően azt hivatott biztosítani, hogy az Európai Unió bankszektorral kapcsolatos politikáját hatékonyan hajtsák végre az euróövezeten belüli pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében. A bankfelügyelet keretében alkalmazott bírságok jogszabályi hátterét általános jelleggel a 2014-ben létrehozott Európai Bankunió, és különös jelleggel az úgynevezett egységes felügyeleti mechanizmus (SSM) alkotja. Az EU felügyeleti szankciórendszere a bankfelügyelet területén a hitelintézetekhez, mint jogi egységekhez van igazítva. Jelen cikk bemutatja, hogy több jogi személy összességének tekinthető vállalati csoportok az EKB és a nemzeti felügyeleti hatóságok felügyelete alá tartoznak, és ezért velük szemben a szankciók alkalmazhatók. Ebből a célból, az EKB és a nemzeti felügyeleti hatóságok közötti felelősségmegosztáson túlmenően a cikk bemutatja az SSM-keretrendelet 18. cikkében szabályozott szankciórendszert, a normák és a szankciók címzettjeit.