Az Európai Unió büntetőjog-alkotásának tendenciái a Lisszaboni Szerződés után - Udvarhelyi, Bence (Miskolci Jogi Szemle, 2023)
A Lisszaboni Szerződés hatálybalépését követően, a Szerződés által biztosított jogharmonizációs hatáskörök alapján intenzív uniós büntetőjogi jogalkotási hullám szemtanúi lehetünk, amely célja egyes súlyos, határokon átnyúló bűncselekmények tényállásainak és büntetési tételeiknek szabályozása, a tagállami nemzeti büntetőjogok közelítése. Az elfogadott uniós irányelvek vizsgálata révén a formálódó uniós büntetőpolitika tendenciáiról és a büntetőjogi alapelvek uniós jogalkotás során történő figyelembevételéről is képet kaphatunk.