A halmozódó adóztatás problémája a hozzáadott érték adó kontextusában Magyarországon - Károlyi , Balázs (Miskolci Jogi Szemle, 2025)
A közös uniós hozzáadott érték adó (héa) rendszer megalkotása mögött meghúzódó legfontosabb megfontolás az volt, hogy a belső piac kialakítása érdekében a verseny – és piactorzító, halmozódó nemzeti forgalmi adókat felváltsa egy egységes, semleges rendszer. Azonban ez nem valósult meg teljeskörűen, ennek legfőbb oka pedig a héával párhuzamosan alkalmazott forgalmat / értékesítéshez kapcsolódó vállalkozási tevékenységet terhelő nemzeti adók kölcsönhatása a héával. Jelen tanulmány célja az ilyen problémás esetkörök bemutatása a magyar adórendszer kontextusában, elsősorban a nemzeti hibrid adók, illetve az ingatlanszerzéshez kapcsolódó visszterhes vagyonszerzési illeték héa-rendszerrel való interferenciájának vizsgálatán keresztül.