A munkavállalói szabadság magyarországi szabályozása az Európai Uniós célok tükrében - Garami, Mária; Riczu Zsófia, Riczu Zsófia (Miskolci Jogi Szemle, 2025)
A mai felgyorsult vállalati környezetben paradigmaváltás figyelhető meg, a szervezetek egyre jobban felismerik, hogy a siker kulcsa a boldog, innovatív, rugalmas munkaerő. Európai Uniós célkitűzés a munkahelyek számának növelése és a munkahelyi jól-lét „well-being” fontossága, annak érdekében, hogy megvalósuljon az élethosszig tartó tanulás és munkavégzés a népességöregedés kezeléseként. Jelen tanulmány középpontjában a munkavégzés alóli mentesülés esetei közül a fizetett szabadság igénylése, érvényesítése és gyakorlati megvalósulása áll a munkajogviszony keretein belül. Az átfogó elemzés célja, hogy rámutasson a hatályos jogszabályi környezet és a mindennapi gyakorlat különbségeire, mely akadályát képezheti a paradigmaváltásnak és az európai uniós célok megvalósulásának.