Az embercsempészés bűncselekményének szabályozási sajátosságai és büntetéskiszabási jellemzői - Gál, Andor; Karsai, Krisztina (Miskolci Jogi Szemle, 2025)
A tanulmány a Szegedi Járásbíróságra 2022. március 1. és 2023. június 30. között érkezett, összesen 514 embercsempészéssel kapcsolatos büntetőügy iratainak vizsgálata alapján tett megállapítások bemutatására fókuszál. A tanulmányban az empirikus kutatás eredményeként levont konklúziók megértéséhez szükséges jogintézmények büntetőjog-dogmatikai szempontú elemzése is megjelenik, ennek keretében sor kerül az embercsempészés szabályozástörténeti előzményeinek bemutatásán túl a tényállásnak az elkövetési magatartás, az elkövető, a stádiumok, valamint a rendbeliség nézőpontjából történő vizsgálatára is.