A Chagos-szigetek dekolonizációjának dilemmái – Az állami szuverenitás és az önrendelkezési jog dinamikája - Kovácsné Becánics, Adrienn (Miskolci Jogi Szemle, 2025)
A Chagos-szigetek nemzetközi jogi státusza összetett és vitatott, főként az Egyesült Királyság és Mauritius közötti területi vita miatt. E tanulmány célja a Chagos-szigetek történelmi hátterének és jelenlegi de facto, valamint de iure helyzetének feltárása a nemzetközi közösség általi fellépések és azok sikerességének értékelése mentén. Ez utóbbi tekintetében a tanulmány kiemelt szerepet szán a Nemzetközi Bíróság által 2019 februárjában, az ENSZ Közgyűlésének felkérésére kiadott tanácsadói véleménye elemzésének, valamint az érintett felek e véleményt követően tanúsított magatartása vizsgálatának.