A perbejegyzés jogi szabályozása és bírósági gyakorlata - Bagossy, Mária (Miskolci Jogi Szemle, 2025)
Jelen tanulmányban a perbejegyzés jogintézményének átfogó bemutatására törekszem, így az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény rendelkezései és a kapcsolódó bírói gyakorlat ismertetése mellett részletesen foglalkozom mind a jogtörténeti előzményekkel, mind pedig a közelmúltban hatályba lépett új ingatlan-nyilvántartási törvénnyel. A 2025. január 15. napját megelőzően hatályos jogszabályok, valamint a XIX. század végén és a XX. század folyamán meghozott bírósági határozatok áttekintése nem mellőzhető a téma tudományos igényű feldolgozása során, hiszen a gyakorlat több esetben is a korábban már kimunkált elvi tételeknek megfelelően, vagy éppen ellenkezőleg, a korábban ellentmondásos értelmezésre okot adó döntésekből okulva alakult.