A gyermek érdeke mint védett jogtárgy a kodifikált magyar büntetőjog történetében - Kőhalmi, Máté (Miskolci Jogi Szemle, 2025)
A kiskorúak büntetőjogi védelmének kialakulása forradalmi folyamatnak tekinthető. Nagyjából másfél évszázad alatt a szülő majdhogynem korlátlan egyoldalú döntési pozícióját felváltotta a közhatalmi beavatkozás kiterjedt rendszere, amely számos területen szab határt a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermek érdekében. Ez a folyamat a kodifikált magyar büntetőjog fejlődésében három megfigyelhető tendencia mentén vázolható fel. Ezek megnevezését és kifejtését követően a tanulmány áttekinti a gyermek érdekét szolgálni hivatott büntetőjogi tényállások történeti vázlatát.