A családjog mint az uniós jogalkotás különös területe - Tóth, Barbara (Miskolci Jogi Szemle, 2025)
Az Európai Unióban a határon átnyúló családjogi ügyek továbbra is a különös jogalkotási eljárás hatálya alá tartoznak, mely ennyi tagállam esetében megnehezíti az uniós jogalkotást. A megerősített együttműködésben a tagállamoknak lehetőségük nyílik arra, hogy a Szerződések alkalmazási körébe tartozó területek valamelyikén, egy konkrét területen, egy olyan együttműködést hozzanak létre, amelyben az együttműködéshez csatlakozókra nézve kötelező lesz az adott uniós jogi aktus, a többi tagállamra nézve viszont nem, amennyiben megállapítást nyert, hogy az ilyen együttműködés célkitűzései az Unió egésze által észszerű határidőn belül nem érhetők el. Az EU történetében először a Róma III. rendelet került ilyen formában elfogadásra, és családjogi területen még két ilyen együttműködés született, és nem kizárt, hogy hamarosan egy negyedik is elfogadásra kerül majd.