Az ombudsman és az egyenlő bánásmód előmozdítását szolgáló szervek közötti kapcsolat Magyarország és Horvátország viszonylatában - De Negri, Laura (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
Horvátország az Európai Unióban egyedülállóan sokrétű, az ombudsmanhoz telepített- az egyenlő bánásmód előmozdítását szolgáló- intézményi rendszerrel rendelkezik. Míg Magyarországon az ombudsman intézményének fejlődése annak megjelenése óta azt a tendenciát követte, hogy az ombudsmani feladatokat ellátó személyi kör egyre szűkebbé vált, Horvátországban ezzel ellentétes tendencia érhető tetten, ugyanis az egyes speciális területeket érintő ombudsmani ügycsoportok egyre több önálló szakosodott ombudsman kezébe kerülnek. A szakcikk részletesen bemutatja a Horvátországban működő ombudsmanok feladat- és hatáskörét, valamint rámutat a horvát és a magyar vonatkozó jogszabályi megoldások közötti hasonlóságokra és különbségekre.