Adalékok az orvosi műhiba fogalmának fejlődéséhez - Juhász , György (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
A tanulmány az orvosi műhiba fogalmának kialakulását mutatja be. A kifejezést mindegy másfél évszázaddal ezelőtt először Rudolf Virchow definiálta, majd csupán hat évvel később hazánkban a közegészségügy rendezéséről szóló 1876. évi XIV. törvénycikk 47. §-ában is megjelent. A jogalkotó azonban definíciót nem fogalmazott meg, amelyet a törvény indokolása sem tartalmazott, ezért az értelmezési problémák kiküszöbölésére törekedve a kifejezést tartalommal a jogtudomány és a gyakorlat próbálta megtölteni. Összességében megállapítható, hogy az orvosi műhiba fogalma hibás, előnyösebb lenne az egészségügyi műhiba, mint kifejezés használata.