Mérgezési ügyek az antik Rómában és Magyarországon - Bajánházy, István (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
Jelen munkámban két nagyon hasonló tömeges mérgezési ügyek mutatok be. Az első jogeset az ókori Rómában Kr.e. 331-ben történt, ahol a vádlott asszonyok a jó méreg (orvosság) és rossz méreg (méreg) közötti jogi különbségtételre hivatkozva próbálták magukat megvédeni. A másik eset a „Tiszazugi arzénes asszonyok” pere az 1930-as évekből, ahol a falusi asszonyok a légypapírból kinyert arzént használtak méregként. Mindkét esetben az áldozatok nagyobb része ezen asszonyok családjából vagy rokonságából származó férfiak voltak.