Az utolsó mecénás a bíróság előtt: Hatvany Lajos pere - Lehotay, Veronika (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
A tanulmány a baloldali író, újságíró Hatvany Lajos (1880-1961) elleni lefolytatott pereken keresztül vizsgálja a szólás- és sajtószabadság jogi eszközökkel való korlátozását a két világháború közötti Magyarországon. 1921-ben vezették be a nemzetgyalázás fogalmát büntetőjogba, amely a magyar állam vagy nemzet, vagy a kormány ellen meggyalázó kifejezés használatát büntette szabadságvesztéssel. Ez alapján vonták felelősségre Hatvany Lajost, aki a Tanácsköztársaság elől külföldre menekült és külföldön írt a Horthy-rendszert kritizáló cikkeket az 1920-as években. Az eljárás 1928-ban ért véget, amelyben az eredetileg 7 év szabadságvesztést másfél év börtönre mérsékelték. Hatvany 1930-ban amnesztiával szabadult és 1938-ban Franciaországba emigrált.