„Az 1918. esztendő egy ködös, sötét őszi délutánján…” – A gróf Tisza István-gyilkosság hadbírósági pere - Petrasovszky, Anna (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
Gróf Tisza István országgyűlési képviselő, volt miniszterelnök ellen az őszirózsás forradalom idején, 1918. október 31. napján követték el a negyedik merényletet katonaruhás személyek, melyben életét vesztette. A gyilkosság miatti hadbírósági főtárgyalás 1920. augusztus 2-án kezdődött. Az elsőfokú ítélet kihirdetése 1920. szeptember 15-én történt. A kb. tíz elkövető közül azon négy vádlott került hadbíróság elé, akik a vád szerint a cselekmény elkövetésekor és a bűnvádi eljárás megindulásakor tényleges katonai állományban voltak. Hármójukat felbérelt gyilkosságban mondta ki bűnösnek a bíróság.