A polgári perrendtartás alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai a bíróságok szemszögéből - Pribula, László (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
Egy jól működő polgári perrendtartás mind a jogkereső felek, mind a jogalkalmazásban résztvevők közös érdeke. A polgári pert szerkezetileg új alapokra helyező, a rendelkezési jog és a perkoncentráció érvényesülését hangsúlyozó új perrendtartás, a 2016. évi CXXX. törvény gyakorlata immár több évre tekint vissza. Érdemes áttekinteni, hogy melyek voltak a kódex alkalmazásának kezdeti nehézségei, melyek voltak a szabályozás gyakorlati megvalósításának kritikus pontja, hogyan kereste a jogalkotó és a jogalkalmazó az anyagi jogok hatékony érvényre juttatását segítő megoldásokat, és ennek során milyen korrekciók megvalósítása volt indokolt.