Giordano Bruno elítélése, avagy egy kétszeresen „koncepciós” perről - Szmodis, Jenő (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
A tanulmány részletesen megvizsgálja Giordano Bruno perének történelmi hátterét. Felvázolja azt az ezoterikus-hermetikus spirituális közeget, amelyben Bruno életműve létrejött, és bemutatja annak ellentétességét a katolikus egyház tanításaival. Rávilágít a történeti kutatás nehézségeire, mivel a per feljegyzései a XIX. században elvesztek. Arra is rámutat, hogy Bruno pere a katolikus egyház elleni propaganda eszközévé vált, mint hamis bizonyíték az egyház tudománytalan voltának igazolására.