A bíróságok igazgatásának egyes elméleti kérdései és modelljei - Árva, Zsuzsanna (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
Hazánkban immáron több mint másfél évszázada történt meg a közigazgatás és az igazságszolgáltatás elhatárolása. Ennek ellenére számos szükségszerű vagy célszerűnek tartott érintkezési pontot találhatunk a jogrendszerben a két szervezetrendszer között. Jelen tanulmányban éppen ezeket a szegmenseket igyekszem bemutatni: nevezetesen, hogy a hazai közjogászok miként vélekedtek az elhatárolásról és a két terület összefüggéseiről, továbbá milyen szempontok alapján próbálták elkülöníteni az igazságszolgáltatás és a közigazgatás által végzett jogalkalmazó tevékenységet és ennek fényében milyen elméleti kérdések merülhetnek fel a bíróságok igazgatása kapcsán.