Az uniós jog válaszai a nemzetközi párok házasság felbontását érintő aktuális kérdésekre - Wopera, Zsuzsa (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
Az elmúlt években olyan változások következtek be az egyes tagállamok jogrendszereiben, amelyek új problémákat hoztak felszínre a nemzetközi párok házasság felbontásával kapcsolatban. Az egyik ilyen kérdés a privát válások, az ún. „out of court divorces” kérdése, mert az Európai Unió több tagállama is lehetővé teszi a bírósági út elkerülését a házasság felbontásakor, alapvetően a házastársak közös megegyezése esetén. Ezeknek a házasságfelbontásoknak az elismerése más tagállamban azonban problémát jelenthet, ezt mutatja az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban lévő C-646/20. számú ügy is. A tanulmány részletesen bemutatja, hogy milyen válaszokat ad ezekre a kérdésekre az uniós jog.