A magyar pénzügyi felügyelet kialakulása és fejlődésének története a 19. században - Sereg, Péter (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
Hazánkban a pénzügyi intézmények által végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységek az 1830-as, 1840-es évekig csekélymennyiségűnek voltak mondhatóak. A jogi környezet változásával azonban ez a helyzet az 1860-as évektől kezdve egy ugrásszerű fejlődésen ment keresztül az első világháborúig. A pénzügyi intézmények száma félévszázad alatt ezer fölé emelkedett, amely indokolttá tette a pénzügyi felügyelet intézményesített megjelenését és működését. Ez azonban egy hosszabb folyamat eredménye, amely számos elméleti lehetőség mérlegelését és heves vitákat követően jött létre.