A cselekvőképességet korlátozó gondnokság, mint stigmatizáló jogintézmény - Félix, Péter (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
A tanulmány a jogintézményekhez fűződő általános társadalmi attitűdöt és ehhez kapcsolódóan a stigmák működését vizsgálja. A kutatás alapját az a hipotézis adta, hogy a gondnokság alatt állókat a társadalom jogi helyzetük miatt stigmatizálja és ez a jelenség elválasztható a mentális betegségekhez, valamint a fogyatékossághoz kapcsolódóan már ismert stigmáktól. Vonatkozó hazai és nemzetközi kutatás hiányában, valamint a felvett interjúk alapján nem beszélhetünk valós stigmáról, azok inkább az egyén fogyatékosságából, egészségi állapotából fakadnak.