Jogpszichológiai képzés nemzetközi összehasonlításban - Torma, Judit (Miskolci Jogi Szemle, 2022)
A jogpszichológia oktatásának nemzetközi összehasonlításban több évtizedes hagyománya van. A két tudományág összefonódása a XX. század hajnalán kezdődött, intézményesedése a hetvenes években indult el. Ezt követően, először az USA-ban indultak el a jog és pszichológia egy-egy területét lefedő ún. „joint” (kapcsolt) kurzusok, ahol jogászokat és pszichológusokat egyaránt képeztek. A XXI. század elején ezek a kurzusok elterjedtek Európa és a világ más államaiban is. A ’90-es évek derekától kezdődően hazánkban is megjelent a kezdeményezések a jog és pszichológia együttes oktatására és kutatására. A Miskolci Egyetem vállalása, hogy a területen szakjogász képzést indít, jól illeszkedik a nemzetközi és hazai trendekhez.