A Brüsszel Ia rendelet problémái az Európai Unió Bíróságának esetjoga tükrében - Károlyi, Kristóf (Miskolci Jogi Szemle, 2023)
Az Európai Parlament és a Tanács 1215/2012/EU rendelete a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, noha már több mint hét éve hatályban van, annak alkalmazásával kapcsolatban a mai napig számos kérdés kerül az Európai Unió Bírósága elé. A tanulmány bemutatja a rendelet értelmezésével kapcsolatban a Bíróság döntéseit különös tekintettel a rendelet tárgyi hatályára, valamint a joghatósággal összefüggő kérdések viszonyában, amelyen belül foglalkozik a kizárólagos és különös (szerződéses és kártérítési ügyekkel összefüggő) joghatósággal.