A demográfiai kihívásokra adott családpolitikai válasz hazánkban - Barzó, Tímea (Miskolci Jogi Szemle, 2023)
Az öregedő európai társadalom jelenkorunk egyik legnagyobb kihívása. A statisztikai adatokból egyértelműen látható, hogy csökken a népességszám Európában, amely a komoly gazdasági mutatókban is megjelenik. A demográfiai kihívásokra több módon lehet reagálni. A reakciók, megoldási lehetőségek közül jelen tanulmány a kihívásra adott magyar választ mutatja be, amely a családpolitika korszerűsítése, megreformálása. A tanulmányban áttekintjük azokat a családpolitikai intézkedéseket, amelyek az elmúlt tíz évben kerültek bevezetésre, valamint részletesen bemutatjuk a már „hungaricumnak” tekinthető, tíz pillérre épülő Családvédelmi Akcióterv egyes elemeit.