Pars pro toto (rész az egész helyett): Novotni Zoltán ma is mértékadó tudományos megállapításai a társasági jog területén - Barta, Judit (Miskolci Jogi Szemle, 2024)
Novotni Zoltán professzor néhány év alatt is olyan gazdag tudományos életművet alkotott, ami akár évtizedeket is kitölthetne. A hazai modern társasági jogi kodifikáció elindulásával, abba bekapcsolódva, több területen és elmélyülten foglalkozott a társasági joggal. Jelen írás célja nem az elért társasági jogi témájú tudományos eredményeinek összefoglalása, ezt már Miskolczi Bodnár Péter megtette, hanem e helyett, olyan jogkérdések fókuszba állítása (a társasági jog és polgári jog kapcsolata, a társasági jog helye a Ptk.-ban, a társasági szerződés jogi természete, a vezető tisztségviselők kárfelelőssége), amelyeket a professzor az elsők között vizsgált, és amelyek később az élénk szakmai eszmecsere középpontjába kerültek, eredményükben megerősítve a professzor meglátásait. Előrelátó bölcsességét bizonyítsák most e részek az egész helyett.