A fenntartható állatvédelem dilemmái a prémipar uniós szabályozása fényében - Horváth, Vanessza (Miskolci Jogi Szemle, 2025)
Írásom a prém-és szőrmeipar jogi szabályozását hivatott bemutatni a fenntartható állatvédelem tükrében. A vizsgált problematika fókuszában az Európai Unió térsége áll. A tanulmány azon hipotézist tekinti kiindulópontnak, amely szerint a fenntarthatóság jogi, társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi aspektusai kapcsán felszínre kerülő dilemmák számos esetben összefüggésükben értelmezendők. E gondolatmenetet alapul véve, a szőrmeipar szabályozását az állatvédelmi joganyag, az uniós és a nemzeti társadalmi fenntarthatóság kérdése, valamint a gazdasági érdekek fényében vizsgálom, kitérve a környezetvédelmi kapcsolódási pontokra is.