Az európai öröklési rendelet alkalmazhatóságának egyes kérdései - Nagy, Andrea (Miskolci Jogi Szemle, 2025)
A 650/2012/EU rendelet megteremtette az Európai Unióban lefolytatandó hagyatéki eljárások egysége rendszerét, elősegítve az áruk és szolgáltatások szabad áramlása, valamint a személyek szabad mozgása következményeként egyre gyakrabban felmerülő különböző tagállamokban keletkező hagyatéki vagyonelemek egy hagyatéki eljárásban való átadásának a lehetőségét. A közokiratok az eredeti tagállamhoz képest egy másik tagállamban ugyanolyan bizonyító erővel és hasonló joghatással bírnak. A rendelet alapján az Unióban a határokon átnyúló vonatkozású öröklések gyors, zökkenőmentes és hatékony rendezése érdekében az örökösök és az érdekeltek egy másik tagállamban, könnyen tudják igazolni jogállásukat, jogaikat és jogosítványaikat. Ennek lehetővé tétele érdekében a rendelet megalkotott egy egységes bizonyítványt, az európai öröklési bizonyítványt.