Vissza a gyökerekhez: a tisztességtelen versenyről szóló 1923. évi V. törvénycikk jelentősége, valamint a jó hírnév és a hitelképesség védelme - Nyikes, Zita (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Napjainkban a digitalizáció terjedésének egyik árnyékhatásaként megszaporodtak a hírnévsértések, mert az online tér több és szélesebb körű lehetőségeket biztosít erre. Mindez nemcsak a magán-, hanem az üzleti szférát is érinti. A gazdasági verseny során elkövetett jogsértések ellen leginkább a versenyjog nyújt védelmet. Jelen tanulmány vissza kíván nyúlni a történelmi gyökerekhez, és azt vizsgálja, hogy milyen körülmények között született meg a tisztességtelen versenyről szóló első magyar törvény, illetve hogyan lépett fel a hírnévsértő, hitelrontó magatartásokkal szemben, milyen típusú jogsértésekkel találkozhattunk, mikor még nem voltak a maihoz hasonló technikai eszközök, és hogyan alakult az akkori joggyakorlat.