A család védelmének alkotmányos alapja – II. rész: Emberi jogi és alkotmányos alapok - Lenkovics, Barnabás (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A tanulmány a család jogi védelmének alkotmányos alapjait vizsgálja egy cikksorozat második részeként. Részletesen ismerteti a nemzetközi közjogi hátteret és keretet, a házasság és a család megjelenését az egyetemes és az európai emberi jogi dokumentumokban, az Emberi Jogok Európai Bíróságának és az Európai Unió Bíróságának joggyakorlatában. Ugyanígy sorra veszi a házasság és a család védelmének fejlődését a magyar alkotmányokban (1949, 1972, 1989, 2012) és a magyar Alkotmánybíróság gyakorlatában. A tanulmány a házasság és a család perspektívájával zárul.