A véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása a koronavírus-járvány idején - Ungvári, Álmos (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A tanulmány a koronavírus-járványhoz kapcsolódó hamis információáradat vonatkozásában azt vizsgálja, hogy mely európai államok hoztak a véleménynyilvánítás szabadságát érintő korlátozó intézkedéseket annak érdekében, hogy a járványhelyzetre vonatkozó álhírek és félretájékoztatások ne lehetetlenítsék el a koronavírus-járvány okozta egészségügyi válsághelyzet kezelését. Ennek keretében a tanulmány az Európai Unió infodémiára adott válaszának rövid bemutatását követően megvizsgálja a rémhírterjesztés bűncselekményének magyarországi módosítását, a romániai szükségállapot során elrendelt tartalomkorlátozási szabályozást, illetve az orosz Büntető törvénykönyv módosítását. A vizsgált országok szabályozásának bemutatása mellett a tanulmány arra törekszik, hogy egy jogösszehasonlításra alapozott képet adjon a véleménynyilvánítás jogának koronavírus-járvány idején való érvényesüléséről.