Végelgyengülésben szenved-e a halálbüntetés? A legsúlyosabb büntetési nem helyzete a világban - Szőke, Péter (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A tanulmány a halálbüntetés helyzetét taglalja a világban, éppen csak érintve az eltörlésével kapcsolatos pro és kontra érveket. Az ezt eltörlő vagy nem alkalmazó országok száma növekszik, és világszerte csökken a kivégzések száma. A folyamat középtávon akár a halálbüntetés eltűnéséhez is vezethet. A tendenciát az írás az abolicionista mozgalom néhány közelmúltbeli sikerének (Malawi, Virginia, Üzbegisztán, ENSZ közgyűlési moratórium) bemutatásával szemlélteti. Az abolicionista folyamatnak megvannak a maga korlátai: a világ legnépesebb országai ma is fenntartják a halálbüntetést, de közülük az USÁ-ban folyamatosan teret veszít a Legfelsőbb Bíróság konzervativizmusa ellenére. Kína, India, Japán, valamint az iszlám befolyása alatt álló államok retencionisták, de ezek egységes vagy mozdulatlan tömböt nem alkotnak. A vallási és a civil szervezetek szerepe az abolicionista mozgalomban növekszik.