Bírósági igazgatás vagy menedzsment? A menedzserialista megközelítés létjogosultsága a bírói szervezetben - Boda, Zoltán (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A menedzsmenttudomány és gyakorlat hagyományosan a nyereségre törekvő vállalkozások (profitorientált szervezetek) tanulmányozására fordítja a fő figyelmet, ugyanakkor nem elhanyagolható az olyan bürokratikusan szerveződő nem termelő jellegű szervezetek vizsgálata sem, mint a bíróságok. Meggyőződésem, hogy a hagyományos igazgatási modell nem az egyetlen érvényes módja a közszektor és azon belül a bíróságok működésének. A bírósági szervezetrendszer emberierőforrás-menedzsment szempontjából történő vizsgálata nélkülözhetetlen, és nem pusztán magának a szervezetnek az önérdekéből, hanem pontosan megközelíthető ez úgy, mint társadalmi (és közpolitikai) igény.