A jogviszony eltérő minősítésének tilalma az adójogban, különös tekintettel az egyes ellenőrzéstípusok sajátosságaira - Dara, Péter (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Az adóellenőrzés komplexitása miatt az adóhatóság tényfeltárási kötelezettsége is sokrétű. Az adózó vizsgálata során beszerzett bizonyítékok között jelentősége van a partnereknél – láncügyletek esetében az azonosítható résztvevőknél – lefolytatott kapcsolódellenőrzés során felderítetteknek is. Az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (a továbbiakban: Air.) 100. §-a értelmében az adókötelezettséget érintő jogviszony alanyainak ellenőrzése során ugyanazt a vizsgálattal érintett és már minősített jogviszonyt az adóhatóság nem minősítheti adózónként eltérően, a jogviszony egyik alanyánál tett megállapításait hivatalból köteles figyelembe venni a jogviszony másik alanyának ellenőrzésesorán. Bár a jogkövetési vizsgálat és az adóellenőrzés közé az egyes sajátosságok miatt nem tehető egyenlőségjel, hivatkozott követelmény mindkét eljárásban érvényesül.