A foglalkoztatáshoz kacsolódó nemzetközi adózási és járulékfizetési kérdések, különös tekintettel a kettős adóztatás problematikájára - Erdős, Éva; Riczu, Zsófia (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Az európai integráció, az Európai Unióhoz való tagállami csatlakozás az adójogi szabályozások harmonizációját követelte meg. Az Unió egységének alapját az egységes belső piac kialakítása jelentette, amelyben a személyek szabad mozgásának biztosítása az egyik jelentős alapelv. Az adóztatás joga alapvetően az államot illeti meg, de már az EU alapító szerződéseiben megfigyelhetők jogharmonizációs törekvések adóztatási kérdéseket illetően. Az adózást nem csupán nemzeti jogszabályok szabályozzák, a kétoldalú adóegyezményeken túl a foglalkoztatás szempontjából szignifikáns a kettős adóztatás intézménye. A jövedelmek kettős adóztatásának problematikája a tagállamok szuverenitásának elismerésére vezethető vissza. A kettős adóztatás a nemzetközi adójog alapproblémája, amely az államok adóztatási jogának ütközését reprezentálja, s amely az adóügyi illetőség államától eltérő tagállamban történő foglalkoztatás során fokozott figyelmet kíván.