A tanú vagy más közreműködő javára szóló végrendeleti juttatás érvénytelensége, különös tekintettel az öröklési szerződésekre - Leszkoven, László (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A hatályos Polgári törvénykönyv a korábbi Ptk-hoz hasonló módon szabályozza a végintézkedés tételénél közreműködő tanú vagy más személy ezek hozzátartozói javára szóló juttatás érvénytelenségét. A bírói gyakorlat a Ptk. szövegétől eltérően közelít az öröklési szerződésnél való közreműködés problémájához. A megoldás a szerződéses örökös közreműködői minőségének megállapítását helyesen zárja ki. Viszont aggályosnak tűnik, hogy a juttatás érvénytelenségét kizártnak tartja a szerződéses örökös hozzátartozóinak tanúkénti vagy más közreműködése esetében is.