A négynapos munkahét bevezetésének jogi és gazdasági dilemmái - Mélypataki, Gábor; Lipták, Katalin; Varga, Krisztina; Harangozó, Zsolt (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A munkával hivatalosan töltött idő az elmúlt évszázadban folyamatosan csökkent. Jelentős vívmányként lehetett értékelni a 40 órás munkahetet a kezdeti „vadkapitalista” időkhöz képest, amikor a tőkések aránytalan erőfölénnyel rendelkeztek a munkavállalókkal szemben. Az állami beavatkozás korszaka és az első szocialista alkotmányok megalapozták a ma használt a munkajogi kódexben is szabályozott munkaidőkeret alapját. Azonban már ebben az időszakban is felmerültek jóslatok a munkaidő további rövidüléséről. John Maynard Keynes Economic Possibilities for our Grandchildren című sokat idézettesszéjében a 15 órás munkahétről értekezik. Az tény, hogy a technológiai fejlődés olyan mértékben könnyítette meg a munkavállalók egy jelentős részének a munkáját, hogy a munkaidő további csökkentése ugyanolyan hatékonyság miatt már realitás, de itt is apró lépésekkel kell haladni. Tanulmányunkban épp ezt a következő lépést szeretnénk bemutatni.