EGYMÁSRAUTALTSÁG. GONDOLATOK AZ ALÁRENDELTSÉGRŐL ÉS A KISZOLGÁLTATOTTSÁGRÓL - Jakab, Nóra (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2023)
A munkaerőpiacon a más részére történő önálló vagy önállótlan munkavégzés során az egymásrautaltság értelemszerűen benne foglaltatik a jogviszonyban. A pacta sunt servanda, a jog és felelősség vállalása mindkét szerződő felet a szerződés betartására készteti. Ugyanakkor, amikor eltűnik a partnerség az egymásrautaltság állapotából, szükség van átláthatóságra, kiszámíthatóságra, biztonságra: védelemre. Az utóbbi években eltűnt a stabil foglalkoztatás, a munkavállaló helyett munkavégzőről beszélünk, és a függő viszonyok egyenlőtlenségét elemezzük. Mi történt valójában? Ebben a tanulmányban ezekre a változásokra mutatok rá, gondolkodom a szerződési elvről és az egymásrautaltság árnyalatiról.