A BIZTOSÍTÁSI INTÉZKEDÉS SZEREPE AZ ADÓVÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁSBAN - Erdős, Éva; Móricz, Alíz (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2023)
A végrehajtási jog rendszerében a biztosítási intézkedés az, amely előzetesen igénybe vehető jogintézményként a jogosult érdekeit (és a követelés kielégítését) helyezi törvényi védelem alá, ezáltal hozzájárulva a végrehajtási eljárás eredményes lefolytatásához. Ez a megállapítás kiváltképp érvényesül az adóvégrehajtási eljárásban, ahol gyakran előfordul, hogy végrehajtási kényszercselekmény alkalmazása nélkül számottevő nehézséggel járna az adótartozás adós általi teljesítésének előmozdítása, így a biztosítási intézkedés adóvégrehajtásban történő elrendelése könnyen szükségessé és nélkülözhetetlenné válhat.