A KÉPMÁS ÉS HANGFELVÉTELHEZ VALÓ JOG AKTUALITÁSAI KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A GYERMEKEKET ÉRINTŐ „SHARENTING” JELENSÉGÉRE - Kriston, Edit; Tóth, Dávid Attila (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2023)
A személyiségi jogok klasszikus rendszerében az utóbbi időben a közösségi média jelenléte jelentős változásokat indukált. Az, hogy az ember saját akaratelhatározásából életének különböző momentumait megosztja a nagyvilággal, már nem újdonság, ugyanakkor amilyen előnyöket jelent a közösségi média felületein való jelenlét, megvannak természetesen az árnyoldalai is. A sharenting jelensége ennek a fokozott jelenlétnek a következménye, amely során a szülők nemcsak a saját, hanem gyermekeikkel kapcsolatos történéseiket, élményeiket, fotóikat, videóikat is megosztják ezen a felületen, sokszor nem kifejezetten a gyermek, hanem esetlegesen a saját érdekeikben. A közösségi média jelenlétének személyiségi jogi vonatkozásai már számos tanulmány vizsgálati tárgyát képezték, ugyanakkor jelen tanulmány sajátossága, hogy a személyiségi jog vonatkozó kérdéseit, különösen a képmáshoz és hangfelvételhez való jog szabályozását ütközteti a szülő és gyermek közötti családjogi szabályozás hátterével, hiszen a szülői magatartás értékelése elsősorban a családjogi szabályozás tárgyköréhez sorolható.