EGYES KÖZÉP-EURÓPAI ORSZÁGOK NEMZETI FÖLDJOGA ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ SAJÁTOSSÁGAI – ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉS - Szilágyi, Ede János; Szinek-Csütörtöki, Hajnalka (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2023)
Tanulmányunk alapját a 2022-es év végén megjelent, nyolc ország nemzeti földjogát górcső alá vevő Acquisition of Agricultural Lands: Cross-border Issues from a Central European Perspective című könyv képezi. Jelen tanulmány szerzőinek célja, hogy a fent említett kiadvány alapján összegezve, rövidített változatban, de mégis számos új információval kiegészítve bemutassák a közép-európai régió országai közül Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Románia nemzeti földjogának európai uniós sajátosságait, továbbá, ehhez szorosan kapcsolódóan ismertessék a földszerzési derogáció lezárásakor megalkotott, az új tagállamok földjogi szabályozására vonatkozó kötelezettségszegési eljárásokat, illetve felvázolják az Európai Unió Bírósága előtt zajló előzetes döntéshozatali eljárásokat. Jelen tanulmány azonban nem tér ki a vizsgálat tárgyát képező országok mezőgazdasági, illetve erdőgazdasági földszerzési szabályaira, hiszen azok jelen folyóirat következő számában megjelenő tanulmány tárgyát képezik majd.