SZEXUÁLIS NEVELÉS EGYES EURÓPAI ORSZÁGOKBAN - Czirjákné Kispál, Mónika (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2024)
Jelen tanulmány célja, hogy bemutassa milyen elvek, módszerek mentén történik az egyes európai országokban a gyermekek, fiatalok szexuális nevelése. A szexuális életre nevelés egyike a legfontosabb nevelési területeknek, hiszen a szexualitás az emberi természet elválaszthatatlan része, nagy hatással van az életünk minőségére, az emberi kapcsolatokra, elsősorban a párkapcsolatokra, és ez által a társadalom egészére. A családtól elkülönülő, oktatási intézményekben megvalósuló szexuális nevelési programban az egyes országok esetén eltérő hangsúllyal érvényesülnek társadalmi ideológiák, életfilozófiák, vallási nézetek. Továbbá nagy szerepet kapnak a nemzetközi szervezetek által deklarált célok, elvárások, elsősorban a nők és gyermekek védelme érdekében megfogalmazott követelmények, illetve az egészségügyi következményekkel való nyílt kommunikáció.