HALASZTOTT FIZETÉSSEL KÖTÖTT SZERZŐDÉSEK A RÓMAI KÖZTÁRSASÁG IDEJÉN - Bajánházy, István (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2024)
Jelen tanulmány célja a Kr. e. III. és II. századból ránk maradt halasztott fizetéssel járó ügyletek bemutatása és jogi elemzése. Vizsgálatom három közjogi és egy magánjogi szerződést talált ebből az időből. A közjogba tartozó szerződések közül egy adásvételi (rabszolga adásvétel), kettő pedig vállalkozási szerződés (hadiszállítás, ill. építés), a magánjogba tartozó pedig egy szerződési minta bor adásvételére. Meglepő, hogy nemcsak a közjogban, hanem a magánjogban is már formaszabad szerződéseket találunk ebből az időből. A fő különbség az, hogy a közjogi szerződéseknél a halasztott fizetés kivételes lehetőség, amit az államkincstárnak a második pun háború okozta rossz helyzete indokolt. Ezeknél a szerződéseknél a magánfél csak az állam jóindulatában (bona fides) bízhatott a fizetést illetően. Ezzel szemben a magánjogi szerződéseknél a halasztott fizetés fő szabálynak tekinthető, amit az eladott árun a tulajdonjog fenntartása biztosított.