A FOGALOMALKOTÁSSAL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁK AZ ÓKORI RÓMA JOGÉLETÉBEN - Gedeon, Magdolna (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2024)
A jogszolgáltatásban nagy jelentőségük van a fogalmaknak. Már a XII táblás törvény korában is szükség volt fogalmak alkotására. Bár a kései római jog törekedett az absztrakcióra, a kazuisztikát nem tudták felszámolni. A fogalomalkotás körében vizsgálható, hogy a Begriffsjurisprudenz és az Interessenjurisprudenz szerepet játszottak-e a római jogéletben. A források arról tanúskodnak, hogy a Begriffs- és Interessenjurisprudenz mellett a Gefühljurisprudenz módszerei is megjelentek a római jogtudósok responsumaiban. A jogfejlődés során megfigyelhető, hogy a jogászok igyekeznek a már meglévő eszközöket alkalmazni, ezért számos ma is használt jogi fogalom a római jogból ered. Az Európai Unió Bíróságának gyakorlatából kiderül, hogy a bírók a Gefühljurisprudenz követői, hiszen gyakran a szükséges fogalom meghatározása nélkül, érzés szerint döntik el az eseteket.